Op vakantie in een modern monument

Je zou het niet zeggen, maar de superstrakke ontworpen witte bungalow aan de Korfwaterweg in Petten is 80 jaar oud.

Het huis is een ontwerp van Gerrit Rietveld, die met zijn eigenzinnige ontwerpen wel vaker voorop schudding zorgde in de de Nederlandse architectuur. Hij ontwierp het huis voor de al even eigenzinnige familie Brandt Corstius.

Aaf Brandt Corstius zegt graag dat ze haar vakantie doorbrengt in het vakantiehuis van haar grootouders. Het vakantiehuis dat haar opa en oma lieten bouwen door Rietveld, voor 3000 gulden (net iets minder dan 1500 euro) Ze geniet van de schok die dat teweeg brengt als ze die combinatie terloops laat vallen.

Bungalow met lift

Het is dan ook een bijzonder huis dat Rietveld ontwierp. Het was zijn eerste bungalow en kent tal van typische Rietveld details. Tussen keuken en woonkamer zit een schuifdeur, leg- en hangkasten zijn draaibaar en wastafels hebben een opklapbare blad dat in gesloten toestand als bureautje dient. Bijzonder is ook een liftje dat tot in de duingrond reikt, voor het koel bewaren van eten.

Maar zelfs deze bijzondere vakantiewoning moet het vooral hebben van zijn bijzondere omgeving. Aaf Brandt Corstius in schrijft in haar column in de Volkskrant: ‘want als je een kind bent, heb je weinig tot geen waardering voor de ontwerpvisie van Rietveld. Dan is het vooral belangrijk dat een zomerhuisje in een magische driehoek van strand, bos en midgetgolfbaan ligt, wat hier precies het geval is. ‘ Het gebied rond het huis is intussen beschermd natuurgebied.

Na 80 jaar bleken de onderhoudskosten te hoog en schonk de familie het huis aan vereniging Hendrick de Keyser. Deze organisatie zet zich in voor behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen.

Geef een antwoord