Mondi staat pal voor het belang van de tweede woningbezitter

Als eerste in een korte serie interviews bijt Rob Smulders het spits af. Rob is oprichter van Mondi.Kun je je even voorstellen?

Mijn naam is Rob Smulders (48), gelukkig getrouwd met Ellen en trotse vader van twee kinderen Sofieke en Martijn. Ik ben oprichter en directeur van Mondi, de belangenorganisatie voor (toekomstige) eigenaren van een (tweede) woning in het buitenland. Ik ben een Brabantse Bourgondiër, een echte hockeyliefhebber en als het even kan, zit ik graag op de mountainbike voor mooie tochten door de bossen en single tracks. Mijn conditie houd ik tevens op pijl door regelmatig hard te lopen.

Wat doet je bedrijf? 

Mondi is een organisatie die opkomt voor de belangen van haar leden en hen voorziet van praktische en preventieve informatie om succesvol een (tweede) woning of beleggingsobject in het buitenland of een recreatiewoning in Nederland aan te schaffen. Waar of bij wie leden uiteindelijk kopen is Mondi om het even, zolang onze leden maar succesvol kopen en vooral lang van hun aankoop kunnen genieten. Ook als ze tegen obstakels aanlopen na de aankoop kunnen ze als lid een beroep op Mondi doen.

Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen aan (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of ze zich nu in de oriëntatiefase bevinden, al een woning hebben aangekocht of deze weer willen gaan verkopen. Ze hebben veel vragen en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties hun beslissing heeft. Mondi adviseert haar leden in collectief verband en afhankelijk van het lidmaatschap ook persoonlijk.

Waarin onderscheidt je bedrijf zich van andere bedrijven in de branche?

Mondi is uniek en anticipeert op vragen van leden, waar alle belanghebbenden via publicaties en leden via een afgeschermde omgeving op Mondi.nl en Mondibelangen.be veel profijt van hebben met voordeel dat kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Daarnaast scheidt Mondi het kaf van het koren. Er zijn nogal wat eendagsvliegen en gelukszoekers actief op de internationale vastgoedmarkt.

Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?
Dat is een samenloop van omstandigheden. In 2001 ben ik begonnen met het uitgeven van een magazine voor internationaal onroerend goed, wonen en leven. Er kwamen op de redactie veel vragen binnen variërend van kleine praktische problemen tot situaties met grote financiële en emotionele gevolgen.

Ik vond dat we mensen meer preventief van informatie moesten gaan voorzien om juist problemen te voorkomen, maar dan wel vanuit een onafhankelijke belangenorganisatie. Dat bleek een schot in de roos.

Welke ervaring in je professionele leven zal je nooit vergeten? 

Dat zijn er ontelbare. De meest recente is dat we met gedupeerden 100 procent eigenaar worden van een resort dat in 2011 nog voor 28 miljoen euro getaxeerd was. We zitten in de afrondende fase van een aandelenoverdracht die plaats kan vinden, nadat het financiële, fiscale en juridische due diligence onderzoek inclusief waardedaling is voltooid.

596 kopers zagen hun investering in Egypte rook opgaan vanwege geldgebrek van de ontwikkelaar. De ontwikkelaar beriep zich op force majeur vanwege de Egyptische revolutie vanaf januari 2011. Resultaat: een onvoltooid nieuwbouwresort aan de Rode Zee. Vanuit een uitzichtloze situatie met faillissementen ontstaat er hoop, zonder dat ik daar een juridische procedure voor heb moeten ondernemen. De diplomatieke weg bewandelen, mooi toch?

Heb je nog een goede tip voor (aspirant-) eigenaren van een tweede huis? 

Bespaar bij de aanschaf van een woning in het buitenland of een recreatiewoning in Nederland niet op deskundigheid. Aspirant-kopers handelen te snel uit goed vertrouwen. Dat laat ruimte voor inschattingsfouten vanwege andere wetten (die zelfs per regio kunnen verschillen), regels, cultuurverschillen en taalbarrières.

Iedereen kan succesvol een eigenaar worden van een (tweede) huis of vakantiewoning, mits je professioneel begeleid wordt. Mondi handelt uitsluitend uit het belang van haar leden en biedt veel voordeel. Dat lidmaatschap is dus zo terugverdiend.

Geef een antwoord