Tweedewoningruil: Haal meer vakantie uit uw tweede huis

Vader Gerard en zoon Dennis de Bruyn bouwden een website voor het ruilen van vakantie in vakantiehuizen: Tweedewoningruil.nl

Enkele jaren geleden liet Familie De Bruyn een vakantiechalet bouwen in Oostenrijk. Het gezin, familie, vrienden en bekenden waren enthousiast. Wie droomt er niet eens stiekem van een eigen vakantiehuis. Heerlijk en gemakkelijk om er meerdere vakanties per jaar door te brengen en het is tevens een goede investering.

Maar de bewuste familie ontving ook reacties als: “Is dat wel leuk om altijd naar dezelfde plaats op vakantie te gaan?” Dit was voor vader Gerard en zoon Dennis de Bruyn aanleiding om het idee uit te werken voor het bouwen van een website gericht op het ruilen van vakantiehuizen: Tweedewoningruil.nl

logo tweedewoningruil
Tweedewoningruil.nl

De traditionele huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter een website specifiek gericht op mensen met een tweede woning was nog niet voor handen. Gerard de Bruyn: “Waarom zou u het dan zeker niet doen als eigenaar van een vakantiehuis? Het is niet alleen aantrekkelijk om financiële redenen, maar ook verrassend. Als u uw vakantiehuis ruilt, kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken. Ook hoeft u geen rekening te houden met het opbergen van uw privéspullen, omdat de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is.

Respect voor elkaars normen, waarden en aandacht voor andermans eigendommen. Het zijn de gevraagde ingrediënten voor een geslaagde vakantieruil. Als de wil om weer eens ergens anders op vakantie te gaan begint te knagen en in de verhuur nog vrije periodes zijn, is deze mogelijkheid van huizenruil een toegevoegde waarde. Zo kunt u een weekje ruilen met een huisje in Italië, Spanje, Frankrijk of België. Heeft u een vakantiehuis dichter bij huis dan is een weekendruil mogelijk.

Naar aanleiding van de crisis, gaan mensen op zoek naar mogelijkheden om op vakantiekosten te besparen via vakantieveilingen, lastminutes en dus ook huizenruil. Ook in de media en internet is steeds meer aandacht voor het concept delen. Trendwatchers denken dat ruilhandel voorlopig wel blijft bestaan. Ruilhandel zorgt voor saamhorigheid, delen is cool geworden. Uw tweede woning ruilen is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede huis. U gaat gewoon creatiever om met uw bezit.

Familie Kordoel die reeds eerder aan vakantieruil heeft gedaan geeft een korte reactie: “In de herfstvakantie hebben wij geruild met hele vriendelijke mensen, die oorspronkelijk uit België komen. Zij hebben een huis in Murcia in Spanje en wij hebben een woning in het Silbertal te Oostenrijk.

We hebben de andere eigenaars niet persoonlijk ontmoet, maar vooraf gaande wel regelmatig contact gehad per mail en telefoon. Het is prima gegaan, de sleutels bij de buren alsmede de kleine informatie over energie en dat soort zaken. Wij hebben een heerlijke en ontspannen vakantie gehad in het zonnige Spanje en zij hebben genoten van de bergen en het verre uitzicht. Na afloop hebben wij de woning schoongemaakt zoals afgesproken en de sleutel weer ingeleverd bij hun zeer vriendelijke buurvrouw.

Het is een heel mooi initiatief om met gesloten beurs van een andere woning en omgeving te kunnen genieten. Je moet elkaar kunnen vertrouwen dat je zorgvuldig met de spullen omgaat en eventueel vervangt als er iets kapot is gegaan. Maar dat vinden wij en ook de andere eigenaars vanzelfsprekend. De andere eigenaar heeft zelfs het gras bij onze woning nog gemaaid al ware het zijn eigen huis en wij hebben op onze beurt voordat we gingen het zwembad gereinigd.

Als je op deze wijze met respect voor elkaars bezit omgaat, kan het alleen maar een goed gevoel opleveren en een rijke ervaring. Een prettige omgang en contact met de deelnemers onderling is een mooi pluspunt volgens De Bruyn. “Er zijn al hechte vriendschappen ontstaan, is onze ervaring.”

Dit blijkt ook uit de reactie van de ervaringsdeskundige van het eerste uur, Familie Keghels uit België: “We doen nog steeds aan vakantieruil. Het is heel tof en ondertussen hebben we er toffe vrienden bij gekregen. Dit jaar staan er vier op het programma: Oostduinkerke aan de Belgische kust, Duitsland (Winterberg) , de Nederlandse kust en in Oostenrijk in de buurt van Salzburg. Door vakantieruil komen we op plaatsen waar we anders niet zouden boeken en ontdekken we nieuwe en toffe bestemmingen.

Tekst: Rob Smulders, directeur van Mondi, de belangenorganisatie voor tweedehuisbezitters

Geef een antwoord