Het Franse vakantiehuis van Martin Bril

Martin Bril is bekend als de uitvinder van rokjesdag. Maar hij was ook dol op zijn tweede huis in Frankrijk.

De verhalen in zijn bundel Plat Du Jour, Berichten Uit Frankrijk zijn zeer herkenbaar voor elke eigenaar van een tweede huis. Wie kent niet het knagende gevoel, als je te lang niet in het vakantiehuis bent geweest? Je wilt meteen in de auto stappen om er te zijn. Leker weg. Lekker thuis.

Ook Bril komt soms maanden achtereen niet, maar soms mist hij het ineens. Dan zou hij er willen zijn, op het land, tussen de heuvels. Hout zagen. Vuur stoken. Zoals Bril het beschrijft: “Ik hoef mijn ogen maar dicht te doen, of ik zie de rookpluim uit de schoorsteen omhoog kringelen.”

Sexy weervrouw

Zijn verhalen over Frankrijk zijn onovertroffen. Met weemoed schrijft hij over het Franse dorpscafé, met zijn bar van formica en schrootjes en de grote klok van Cinzano die altijd stilstaat; de 86-jarige buurman, die zijn hele leven op dezelfde heuvel heeft gewoond; of het wekelijkse bezoek aan de hypermarché, altijd een leuk uitje.

Met overgave schrijft Bril over de boer die iedere huiseigenaar er bij zijn huis bij krijgt; Catherine Laborde, de hese, sexy weervrouw van de Franse televisie; of het geknetter van een motorzaag, de muziek van het Franse platteland. Maar ook Parijs, een stad die hij kent als zijn broekzak, Corsica en de Côte d’Azur komen in dit boek uitgebreid voor.

Geef een antwoord