Een tweede huis als spaarrekening

De rente op spaargeld is op een historisch dieptepunt. Volgens NRC steken daarom steeds meer spaarders hun geld daarom liever in een tweede huis.

NRC spreekt Ko Dieleman, een Zeeuwse boer die een recreatiewoning kocht op een paar kilometer van zijn boerderij. Zijn tweede huis ziet hij puur als beleggingsobject. Dieleman haalt naar eigen zeggen een rendement van zo’n 5 procent; een stuk beter dan een spaarrekening.

Beperkte levensduur

Dieleman staat niet alleen, zo blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Afgelopen jaar werden ruim 3.000 recreatiewoningen verkocht. Dat waren er tweemaal zoveel als het jaar ervoor. Geen wonder dat er steeds mer recreatiewoningen worden gebouwd. In 2015 waren er ruim 6000 plannen. Het jaar erop al meer dan 8.000.

Maar een recreatiewoning is niet alleen rozengeur en maneschijn, zo blijkt uit een waarschuwing van NVM woordvoerder Roeland Kimman. „Vakantiehuizen hebben een beperkte levensduur. Na 10, 15 jaar voldoen ze niet meer aan de eisen van de tijd. En de huizenprijzen kunnen ook dalen.”

Geef een antwoord